onsdag 12 juli 2017

Tomatkarnevalen 2017 eller Karnevalen "Made in Närpes"


Årets sommarhändelse i Närpes - Tomatkarnevalen - gick av stapeln i strålande sommarväder, inte för varmt, utan precis lagom för både arrangörer, utställare, försäljare och framför allt för besökarna. I år hölls den återigen runt torget, och jag och flera med mig här på Närpes Erbjuder är också överens med karnevalsbesökarna att rätta platsen för karnevalen är just torget och gatorna runtomkring!

Det var mycket på årets karnevalen som var riktigt bra, men visst kan man också säga som förriga skolfröken "kan förbättras"på en del punkter. Först allt det positiva:

Mat och drycker är viktiga för alla och envar och just därför är platsen runt torget med alla befintliga matserveringar oerhört bra. En hel matavdelning på torget gjorde valmöjligheterna ännu bättre också för den som ville äta snabbt.  Att Bar32 med Bistro dessutom hade ordnat laxsoppsservering nere vid gamla ämbetshuset kändes också positivt för såna som ville ta sig en liten mellanpromenad, och åtmistone mitt på lördagen var platsen välbesökt. Med tanke på kvällsaktiviterna är nog också denna plats mera naturligt inhägnad än många andra ställen - inte illa!

Staden ska ha ett stort tack för alla "före" arrangemang och planteringar på det förnyade torget. Lådplanteringarna visade sig vara lyckade eftersom de kan flyttas runt helt efter behov och att kunna förstora med Tokmanni-parkeringen är inte heller illa. Här fick de olika framträdandena bra utrymme. Vi ser förstås fram emot det slutliga resultatet när gamla Kotipizza är borta och parkeringsplatserna klara här också.

Made in Närpes - såklart. Tomatkarnevalen hör under detta och kanske också Lions laxlotteri!
Själva karnevalen då? Jo, platserna var slutsålda och utbudet av olika aktiviteter  bra. Försäljare av produkter var kanske inte det allra mesta, men nu är det väl också så att rätt många av besökarna drar sig för att köpa på sig saker att bära omkring på. Helst av allt vill man strosa omkring och prata med gamla bekanta, för såna finns det rejält av såhär i begynnande semestertid.

Att det är krångligt och rätt dyrt att ordna mindre lotterier syns definitivt på karnevalen, alla skolklasser och småföreningar som tidigare varit representerade är totalt borta ur karnevalsbilden nuförtiden. På lotterihåll finns endast Närpes Lions Clubs laxlotteri kvar, något som  många besökare också starkt förknippar med tomatkarnevalen. Kunde månne arrangörerna här fixa ett allmängiltigt lotteritillstånd för småföreningar, om nu sånt ens är möjligt att ordna förstås?

Karnevalen startar fredag klockan 16. Här hörde vi i folkvimlet att en förändring gärna kunde ske så att starten tidigareläggs t.ex till fredag kl 12. Annonseringen har väl enligt en del besökare dessutom i flera kanaler varit en aning bristfällig beträffande begynnelseklockslagen.

Tomatbord?

Så har vi "världens längsta tomatbord" eller är det samtidigt också världens kortaste månne? Utbudet på bordet är det inget att klaga på men längden! Knappt så att man hittade bordet i folkvimlet. Och när nu tomatavdelningen är på tal, varför var den sexkantiga tomatskyltningen nere vid S-market? Och skylten med "Varsågod - smaka en tomat!" den har inte på alla dessa år fått plats överst på det sexkantbordet? Det här kan väl knappast vara en kostnadsfråga med ett stort överutbud och ett odlarpris på 10 cent/kg? Åtminstone besökare längre ifrån som kommit för tomaternas skull torde vara lite besvikna...

Varsågod - Provsmaka! Nä den skylten finns inte!!!!!


Tillbaks till det positiva - för det är alltid roligare att prata om sånt. Affärerna och matställena i centrum hängde verkligen på detta år, och vad jag förstått är många också helt nöjda. Man fick en bra chans att visa vad som saluförs och dessutom blev en och annan affär gjord också. Hur långt utanför själva kärncentrum som besökarna gick är däremot inte i dagsläget känt, troligen inte så långt. Specialaffärer på Högback och runtom staden har dock sedan länge förstått att folk endast rör sig i centrum, så där är normala fredags-lördagstider som gäller.

En stor pluspoäng åker i alla fall till projektet InnoVäxthus för växthusrevyn i FransHenrikssonsalen på lördagen, https://www.mittistan.fi/sv/vaxthusrevyn. Fullsatt sal med en rolig men tankeväckande föreställning-projektrapport med god diskussion efteråt. Temat var givet, tomat. Här får man också ge sin synpunkt på upplägget via internet, https://www.surveymonkey.com/r/NV2XNQG . Gör det senast 14 juli om du var och tittade på revyn!

BilarPlus också för West Coast Cruisers avdelning i parken samt för fordonsutställningen på nya parkeringen. Det är verkligen både mångsidigt och omtyckt på den fronten.


Nattliv


Till tomatkarnevalen hör sen många år tillbaks också ett nattliv. Nu i början på juli är ju natten både ljus och varm och passar utmärkt till uteliv. Seasides/Rent a Chefs tält på torget var välbesökt, så ock restaurang Red&Green samt Aroma bar plus många andra ställen. Bar32:s stortält var kanske inte överfullt på fredag kväll men åtminstone lördag var här fullt ös.

Pluskontot skall så här till slut också fyllas på med att det mesta städas bort snabbt efter karnevalen, rent o snyggt alltså!

varmt o skönt, både dagtid o natt.

För dom yngsta fanns flera möjligheter och på flera ställen.
Nya planteringar - med litet extra skydd!

"Matavdelningen" på torget fotad uppifrån nya torghuset, som passligt under karnevalen hade visning på sina nya fina lägenheter.

Affärerna som låg på karnevalsområdet passade på med litet extra visning, här K&M Shop.

Växthusrevyn var fullsatt, vad annat kan man förvänta sig i tomatriket. Få nu bara se om det blir nån "nästa generation" grönsaksodlare?Trevlig sommar önskar NFF och Närpes Erbjuder. Nästa händelse för oss är Shopping torsdag 3 augusti och sen så småningom skolstart och slättens mystik. Gilla gärna vår facebooksida och följ vår blogg, TREVLIG SOMMAR!

Bild och text till inlägget: Kjell Wickman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar